Η ταυτότητά μας

Κρανίδι, Ερμιονίδα, Greece

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Librarians in Comic Books

άρθρο του κ. Robert Hulshof-Schmidt
που δημοσιεύτηκε στο Oregon Library Association Quarterly
την Άνοιξη του 2008
με τίτλο Look! Up in the Sky! It's a ... Librarian?
Librarians in Comic Books

Εντάξει, το παραδέχομαι. Είμαι superhero junkie. Είμαι μεγάλος οπαδός της αλήθειας και του ευ αγωνίζεσθαι, και πάντα με γοήτευε η ιδέα ότι ένα (σχετικά) φυσιολογικό άτομο μπορεί να έχει μυστικές δυνάμεις, που το βοηθούν στην επίτευξη αυτών των ευγενών στόχων. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν τον Bruce Wayne ή αλλιώς Batman (εκατομμυριούχο playboy), τον Peter Parker ή Spider-Man (φωτορεπόρτερ), τον Clark Kent ή αλλιώς Super-Man (δημοσιογράφο). Η συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ ηρώων είναι είτε επιστήμονες είτε κοσμικοί. Άραγε υπάρχει χώρος στον κόσμο των σούπερ ηρώων και για τους βιβλιοθηκονόμους; Αξίζουν οι επαγγελματίες της πληροφόρησης μια θέση στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης; Η απάντηση είναι ναι υπάρχει χώρος αν και είναι σχετικά περιορισμένος και όχι ευρύτερα διαδεδομένος.

Η πιο διάσημη μασκοφόρος βιβλιοθηκάριος είναι Barbara Gordon. Την ημέρα είναι μια βιβλιοθηκάριος, κόρη του αστυνομικού επιτρόπου του Gotham City, αλλά τη νύχτα η Barbara φοράει το κουστούμι της δικαιοσύνης και ακούει στο όνομα Batgirl. Μας συστήθηκε στο Detective Comics #359 τον Ιανουάριο του 1967 και γρήγορα έγινε ένα δημοφιλές μέλος της οικογένειας του Batman. Επίσης, παρουσιάστηκε και στην τηλεόραση, στην τρίτη σεζόν της σειράς Adam West από την Yvonne Craig.)

Το 1988, η Barbara Gordon, φύλαξε τη στολή της, όταν πυροβολήθηκε από τον Joker και ακρωτηριάστηκε. Έπειτα ίδρυσε ένα εξελιγμένο (pre-internet!) δίκτυο υπολογιστών και καθιέρωσε τη νέα μυστική ταυτότητά της: Oracle. Τώρα υπηρετεί ως μεσίτης πληροφοριών για την κοινότητα των σούπερ ηρώων, βρίσκοντας απαντήσεις και ξεκλειδώνοντας μυστικά για τους super-συναδέλφους της. Η Barbara υπήρξε πρωτοπόρος, ως η πρώτη ψηφιακή βιβλιοθηκονόμος. Είναι επίσης ένα σπάνιο παράδειγμα ενός σούπερ ήρωα με ειδικές ανάγκες, που καλύπτει τις ανάγκες της επιδέξια από ένα υψηλής τεχνολογίας αναπηρικό καροτσάκι.

Το 1980 στις σελίδες της Marvel Comics, εμφάνιστηκε και μια άλλη βιβλιοθηκάριος, η Xi’an “Shan” Coy Manh, μια Βιετναμέζα πρόσφυγας. Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη υπερήρωα. Αρχικά ήταν μέλος της ομάδας "New Mutants" (στην ουσία πρόκειται για junior X-Men). Ως Κάρμα, η Shan υπήρξε η πρώτη αρχηγός της New Mutants.

Καθώς ο χαρακτήρας δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση, σιγά σιγά εξοστρακίστηκε και εξαφανίστηκε για λίγα χρόνια. Η Shan επέστρεψε ως βιβλιοθηκάριος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου ήταν επίσης και σπουδαστής. Τελικά επέστρεψε στο Xavier Institute, ένα ιδιωτικό σχολείο, όπου οι μεταλλαγμένοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους. Ο καθηγητής Charles Xavier (γνωστός και ως Καθηγητής Χ) μέντορας της την εποχή της New Mutants, την προσέλαβε ως βιβλιοθηκάριο για το σχολείο. Σε κοστούμια εποχής της, υπηρέτησε ως ηγέτης στον τομέα για μια ομάδα νέων μεταλλάξεων στο σχολείο.


Αρκετοί άλλοι βιβλιοθηκονόμοι έχουν, κατά καιρούς, κάνει την εμφάνιση τους σε διάφορα κόμικς. Σχετική βιβλιογραφία έχει συντάξει ο κ. Steven M. Bergson

Επιπλέον κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί βιβλιοθηκονόμοι σουπερ-ήρωες για την προώθηση του έργου και των υπηρεσιών συγκεκριμένων βιβλιοθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Super Librarian campaign, που ξεκίνησε η Δημόσια Βιβλιοθήκη New Jersey, το 2003. Η Super Librarian εμφανίστηκε σε ένα 30 δευτερολέπτων διαφημιστικό τηλεοπτικό spot, παροτρύνοντας ενθαρρύνοντας τους θεατές να επισκεφθούν τις τοπικές βιβλιοθήκες. Η καμπάνια είχε μεγάλη επιτυχία και ευρεία αποδοχή.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε την προσπάθεια που έγινε τον Απρίλιο του 1990, από την Preservation Graphics, η οποία κυκλοφόρησε δειγματοληπτικά σε 5σέλιδη έκδοση, το Adventures of the Incredible Librarian. Μια ιστορία με κωμικό προσανατολισμό. Το εξώφυλλο του κόμικ διαθέτει μια θυμωμένη μασκοφόρο η οποία έλεγε "Outrageous! Brittle, deteriorating paper! A most deadly threat to all of us!". Η ιστορία έχει ηρωίδα την βιβλιοθηκονόμο Maria Norlander-Martinez, η οποία συλλαμβάνει έναν βάνδαλο που σχίζει σελίδες από τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Ήταν δίγλωσσο - αναποδογυρίζοντας το διάβαζες την ίδια ιστορία στα ισπανικά. Δυστυχώς η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είχε συνέχεια.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε αναμονή του επόμενου - της επόμενης superhero βιβλιοθηκονόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου