Η ταυτότητά μας

Κρανίδι, Ερμιονίδα, Greece

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο πολιούχος και προστάτης Κρανιδίου

Ο Άγιος,  στη πόλη του Κρανιδίου  σκήνωσε και  στις καρδιές των πιστών. Έγινε ο Πατέρας και ο προστάτης , διασώζοντας κατά τη παράδοση τη πόλη από την φοβερή επιδημία της χολέρας το 1854. Η επίσημη παναργολική Πανήγυρις του Αγίου γίνεται στις 29 Αυγούστου, μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του. Την 28η Αυγούστου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, γίνεται επίσημη λιτανεία στους δρόμους του Κρανιδίου και η 29η Αυγούστου είναι ημέρα αργίας για το Κρανίδι, που εορτάζει τον πολιούχο και προστάτη του.
Στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου Κρανιδίου διατηρείτο σε ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κοσμημένη με αργυρή επένδυση, που κάλυπτε όλη τη ζωγραφική επιφάνεια, εκτός από τα πρόσωπα των παραστάσεων.
Μετά την απομάκρυνση της επένδυσης αποκαλύφθηκε(2007) εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε, με χρονολογία 1646.
Πρόκειται για εικόνα διαστάσεων 1,22 Χ 1,03 μ., με κεντρική παράσταση του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, την οποία πλαισιώνουν στις τρεις πλευρές δώδεκα διάχωρα με μικρογραφημένες σκηνές από το βίο του αγίου.
Στο χρυσό βάθος της παράστασης, εκατέρωθεν του φωτοστέφανου υπάρχει μεγαλογράμματη επιγραφή «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ». Στα δεξιά του αγίου υπάρχει η επιγραφή «χειρ Εμμανουήλ Ιερέως του Τζάνες, 1646». ΄
Πρόκειται για πρώιμο και άγνωστο στη βιβλιογραφία έργο του Ρεθύμνιου Ιερέα και Ζωγράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του επονομαζόμενου Μπουνιαλή, η καλλιτεχνική δημιουργία του οποίου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του 17ου αιώνα.
Στο έργο του είναι καταφανής η προσήλωση στη βυζαντινή παράδοση, αλλά και ο δανεισμός στοιχείων από την ιταλική Αναγέννηση. Λεπτομέρειες όπως οι ενδυμασίες των στρατιωτών, η αμφίεση της Σαλώμης, τα αρχαιοπρεπή οικοδομήματα εντάσσονται στο πνεύμα της Αναγέννησης.
Ο μνημειακός χαρακτήρας και το ασκητικό ήθος της μορφής, η αρμονία των χρωμάτων, η άνεση στην απόδοση της κίνησης, η λεπτολόγος σχεδίαση των ενδυμάτων, αποτελούν χαρακτηριστικά της τέχνης του σπουδαίου αγιογράφου.

Πηγές:
  Βικιπαίδεια
  Υπουργείο Πολιτισμού
   Ιερά Μητρόπολη Ύδρας,Σπετσών,Αιγήνης,Ερμιονίδος και Τροιζηνίας
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου