
Η συμμετοχή της Κύπρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πολύ σημαντική, για τις αναλογίες και τις δυνατότητες του νησιού την τότε εποχή. 16.000 Κύπριοι κατετάγησαν στο Βρετανικό Στρατό και υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος αφού αντιστοιχούσε στο 5.8% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου, που σύμφωνα με τις απογραφές του 1911 αριθμούσε 274.108 κατοίκους. Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν ως ημιονηγοί στο Μακεδονικό μέτωπο.
Επομένως, αν έχετε εικόνες, επιστολές, καρτ-ποστάλ, αναμνηστικά ή άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή αν έχετε μια ιστορία να πείτε για όσους ενεπλάκησαν ή επηρεάστηκαν, μπορείτε να συμβάλετε στο ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε να δημοσιοποιηθούν. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε με υλικό που παρουσιάζει την καθημερινότητα της Κύπρου την περίοδο 1914-1918, ακόμα κι αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.
Απλά φωτογραφήστε τα αναμνηστικά σας αντικείμενα, σαρώστε (σκανάρετε) τις επιστολές και τις φωτογραφίες σας, ή ψηφιοποιήστε το οπτικοακουστικό σας υλικό. Ακολούθως μπορείτε να εγγραφείτε στο http://www.europeana1914-1918.eu/el και να ανεβάσετε το υλικό σας στο διαδίκτυο. Μόλις οι καταχωρηθείσες πληροφορίες ελεγχθούν από τη συντακτική ομάδα της Europeana, θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου στο ευρύ κοινό.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φέρετε τα ενθύμια σας στη διημερίδα ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 1 – 2 Δεκεμβρίου 2012 στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, Στρόβολος, Λευκωσία) από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Εμπειρογνώμονες θα είναι στη διάθεσή σας για ψηφιοποίηση του υλικού σας, αλλά και για καταγραφή των προφορικών σας ιστοριών. Όλο το υλικό θα επιστραφεί σε εσάς αυθημερόν.
Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς από επιτυχημένες αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Δανία από το 2011, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους που μοιράστηκαν αυθεντικά αναμνηστικά αντικείμενα και ιστορίες που προηγουμένως ήταν αδημοσίευτες, συνεισφέροντας έτσι σε ένα αρχείο που θα προσφέρει μοναδικές νέες πηγές για έρευνα, εκπαίδευση, εκθέσεις και εκδηλώσεις εις μνήμη του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου