Η ταυτότητά μας

Κρανίδι, Ερμιονίδα, Greece

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η βιβλιοθήκη στα FM


Το άρθρο που ακολουθεί ηχογραφήθηκε  στο στούντιο της ΕΡΑ Τρίπολης και μεταδόθηκε το μήνα  Απρίλιο και Μάιο του 2013 από τη συγκεκριμένη συχνότητα, στα  πλαίσια του προγράμματος  «Κάνε την εκπομπή σου»
Η εκπομπή επιλέχθηκε για να μεταδοθεί και από το Β΄ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά οι εξελίξεις δε το επέτρεψαν. 
Επμέλεια-Παρουσίαση    Αξαρλή Δήμητρα,  Βιβλιοθηκονόμος  Βιβλιοθήκης Κρανιδίου
    
Ο Δήμος Ερμιονίδας  ανήκει στο νομό Αργολίδας και μέσω του ρ/σ της ΕΡΑ  Tρίπολης επιθυμεί να προβάλει  τις υπηρεσίες τη βιβλιοθήκης  και τη σπουδαιότητα ύπαρξης της για την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
 Ενημερωτικά  αναφέρουμε ότι ως υπηρεσία και κατόπιν του προγράμματος Καλλικράτη, ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου υφίσταται θεσμικά από το 1992.
Έως και το 2005 η δράση   και η λειτουργία  της στηριζόταν στη εθελοντική προσφορά των κατοίκων της περιοχής.
 Χάρη του ένθερμου εθελοντισμού αλλά και της ευνοϊκής μεταχείρισης που είχε από την τοπική αρχή κατάφερε να διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία με πολλές εκδηλώσεις που πέτυχαν να φέρουν του δημότες πιο κοντά στο βιβλίο.
Το 2005 κατόπιν σχετικής προκήρυξης ΑΣΕΠ ο τέως Δήμος Κρανιδίου και νυν Ερμιονίδας, διόρισε σε οργανική θέση μόνιμο προσωπικό με την ειδικότητα ΤΕ1 Βιβλιοθηκονόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη  πρόσληψης  αλλά και η τελική έγκριση Βιβλιοθηκονόμου για ένα δήμο που τότε δεν ξεπερνούσε τους 5000 κατοίκους αποτέλεσε  μάλλον μια πρωτοπόρα  κίνηση για την ελληνική πραγματικότητα.
O νέος δημοτικός υπάλληλος βρέθηκε σε ένα χώρο που όπως ήταν αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό, οι αρχές οργάνωσης βιβλιοθηκών ήταν υποτυπώδεις.
Παράλληλα, συνειδητοποίησε   ότι το  πλούσιο υλικό της βιβλιοθήκης κάλυπτε σχεδόν όλες τις επιστήμες και το σπουδαιότερο, η μισή συλλογή ήταν ενταγμένη στο παιδικό τμήμα. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν το όνομα του κου Αντώνη Ζαραφωνίτη που η θητεία  του ως πρόεδρος του Δ.Σ της  βιβλιοθήκης εκείνη την εποχή, συντέλεσε  καθοριστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη του παιδικού τμήματος.
Οίκημα επιβλητικό, με ψηλά ταβάνια ξύλινα πατώματα, άπλετο  φυσικό φως κι ένα μεγάλο αύλειο χώρο με κήπο.
 Όσοι διαμαρτυρηθούν  για τα ανηφορικά σοκάκια (χαρακτηριστικό του Κρανιδίου) προκειμένου να επισκεφτούν  τη βιβλιοθήκη,  φτάνοντας ,  δε θα αποζημιωθούν   μόνο  από τον κήπο με τις μποκαμβίλιες, αλλά και την απέραντη θέα στη θάλασσα σε συνδυασμό με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί συνολικά περίπου 20.000 τίτλους.
  Η αυτοματοποίηση του υλικού και των υπηρεσιών  της υλοποιείται μέσω του βιβλιοθηκονομικού λογισμικού ΑΒΕΚΤ 5.6 του  Εθνικού  Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Το γνωστό ΕΚΤ, που υποστηρίζει την αυτοματοποίηση σήμερα στις περισσότερες δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες στη χώρα μας.
Κι αν αναρωτηθήκατε ποια η διαφορά μεταξύ δημοσίων και δημοτικών να πούμε ότι οι δημοτικές βιβλιοθήκες βρίσκονται κάτω από την ευθύνη των δήμων, συνεπώς από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δημόσιες εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Η έκταση του εσωτερικού χώρου τμηματικά χωρίζεται σε 4  αίθουσες.

Προκειμένου όμως να βρεθεί ο επισκέπτης σε αυτές τις αίθουσες θα περάσει από τον κεντρικό διάδρομο που θα τον  καλωσορίσει   με τη πρώτη ματιά η βιβλιογραφία της τοπικής αλλά κι ευρύτερη περιοχής.
Εδώ, θα εντοπίσει και την εκδοτική δραστηριότητα της βιβλιοθήκης η οποία αφορά ιστορικές ή λαογραφικές μελέτες του Κρανιδίου και των όμορων περιοχών.

Στη 1η αίθουσα φιλοξενούνται οι κατηγορείς που αφορούν :
Φιλοσοφία ,ψυχολογία θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα ,φυσικές επιστήμες,  μαθηματικά ,τεχνολογία,  λογοτεχνία.
Στη 2η   αίθουσα   υπάρχουν τίτλοι που αφορούν τις  βιογραφίες, ταξιδιωτικά ,τέχνες, ποίηση. Στην ίδια αίθουσα ο αναγνώστης θα βρει  ειδικές εκδόσεις ή λευκώματα που εστιάζονται γύρω από μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους.
Στην 3η αίθουσα  θα συναντήσουμε το παιδικό τμήμα με παραμύθια, εικονογραφημένες ιστορίες, επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και υλικό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.
 Τέλος, η 4η αίθουσα είναι αφιερωμένη στην εφηβική λογοτεχνία όπου εκεί οι έφηβοι-αναγνώστες θα βρουν και βιβλία γνώσεων που αφορούν σχεδόν όλες τις επιστήμες.
Στο ίδιο τμήμα υπάρχει και μία περιορισμένη συλλογή με οπτικοακουστικό υλικό(cd ή dvd).
Ο τρόπος που ανανεώνεται η συλλογή συμβαίνει κυρίως με αγορές βιβλίων αλλά και δωρεές πολιτών , ή φορέων.
Το ευχάριστο στη περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου είναι ότι υπάρχουν δωρεές που αφορούν πολύτιμες εκδόσεις με ιδιαίτερη θεματολογία που δύσκολα θα συναντήσει κάποιος σε μια δημοτική βιβλιοθήκη.
Για παράδειγμα υπάρχει πολυτελή έκδοση που αφορά την κεραμική Ιζνικ( 16ου αιών. κεραμικά  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.)
Η συλλογή είναι δανειστική ,ενώ για ορισμένους τίτλους ο δανεισμός γίνεται  με συγκεκριμένες προϋποθέσεις  προκειμένου να προστατευτεί  το τεκμήριο όταν για παράδειγμα υπάρχουν βιβλία που  δεν κυκλοφορούν πια.
Πέρα από το δικαίωμα δανεισμού που έχουν όλοι οι δημότες-και όχι μόνο-να πούμε ότι όπως σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες στη χώρα μας, η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν.
Το αναγνωστικό κοινό περιλαμβάνει νοικοκυρές, συνταξιούχους ,φοιτητές, μαθητές εργαζόμενους ερευνητές ,επιστήμονες.
Εννοείται ότι μπορεί  να επισκεφτεί κάποιος τη βιβλιοθήκη για να χρησιμοποιήσει το χώρο της προκειμένου να  κάτσει να διαβάσει ή να εργαστεί με το δικό του η/υ ,αφού ο χώρος  παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες ή φορείς δύναται να ανταποκριθεί σε ανάγκες που αφορούν πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κυρίως φοιτητές αλλά και ερευνητές κατευθύνονται από τη βιβλιοθήκη για την ανάκτηση  της βιβλιογραφίας τους ή άλλων πηγών πληροφόρησης.
Μια βιβλιοθήκη δε μπορεί να διαθέτει τα πάντα .Όμως έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει  τον κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να φτάσει στη πληροφορία που θέλει.
Άλλωστε, ο βιβλιοθηκονόμος εκτός από επιστήμονας της πληροφόρησης είναι αυτός που εφαρμόζει την  τεχνική αναζήτησης κι επεξεργασίας της πληροφορίας.
Πέρα από τη τυπική χρήση της βιβλιοθήκης ο χώρος χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με τους δασκάλους ή εξωτερικούς συνεργάτες της βιβλιοθήκης.
 Υλοποιείται  πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Λέσχη Ανάγνωσης έχει πλέον καθιερωθεί  πετυχαίνοντας έναν από τους στόχους της .Την προώθηση της φιλαναγωσίας.
Μια ζωντανή παρέα αναγνωστών  που ο κοινός παρανομαστής τους είναι η αγάπη για το βιβλίο.
Σήμερα, η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται από 15-20 άτομα  που  συναντιούνται μια φορά το μήνα και συζητούν το βιβλίο που έχουν από το προηγούμενο μήνα καθορίσει.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο συγγραφέας το βιβλίου πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συναντήσεις.
Πέρα όμως από τις έκτακτες εμφανίσεις συγγραφέων πραγματοποιούνται κατά  καιρούς  σχετικές εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο.
Σε προτεραιότητα πάντα βρίσκονται οι συγγραφείς της περιοχής μας ή  η βιβλιογραφία  που σχετίζεται με αυτήν.
Ωστόσο, δεκάδες ονόματα από τον ευρύτερο  λογοτεχνικό και ιστορικό χώρο επισκέφτηκαν  και συνεχίζουν να επισκέπτονται το Κρανίδι  με αφορμή, ένα βιβλίο, μια επέτειο,  ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου χρησιμοποιεί και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης  ώστε να προβάλει τη δράση της η να γνωστοποιεί νέα πολιτιστικού χαρακτήρα.
 Η εκπαίδευση  του  βιβλιοθηκονόμου είναι διαρκής και η συμμετοχή του σε  σεμινάρια, συνέδρια και ενημερωτικές ημερίδες  βρίσκεται πάντα κάτω από την υποστήριξη και έγκριση της τοπικής αρχής.

Στο μελλοντικό σας πέρασμα από την όμορφη Ερμιονίδα εκτός από τις καθαρές θάλασσες το λάδι Κρανιδίου και τα ρόδια Ερμιόνης μη παραλείψετε να  επισκεφτείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου. Θυμηθείτε, ότι εκτός του ότι θα σας οδηγήσει η σχετική σήμανση, το κτήριο βρίσκεται πίσω από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου  που είναι κι ο πολιούχος του Κρανιδίου.
Μπορεί οι βιβλιοθήκες να μην έχουν φωνή αλλά αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν χώρους έμπνευσης, δημιουργίας,   ψυχικής  και πνευματικής ανάτασης!

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου