Η ταυτότητά μας

Κρανίδι, Ερμιονίδα, Greece

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Από τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

Παρέα με την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου  Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, του δήμου Ερμιονίδας,  Κυριακή Μήτσου, κόψαμε την καθιερωμένη μας πίτα και συζητήσαμε το βιβλίο του Μάκη Τσίτα"Μάρτυς μου ο Θεός".Ανανεώσαμε το ραντεβού τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 7:00 μ.μ με το βιβλίο του Αλέξη Σταματη "Μπαρ Φλωμπέρ" .Ευχαριστούμε του φίλους της Λέσχης για την καλή τους διάθεση και τον Κωνσταντίνο Βενεκά για τις φωτογραφίες.









Στη Λέσχη του Φεβρουαρίου συζητήσαμε το μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα , Μάρτυς μου ο Θεός.
 ¨ Ο πατέρας μου δε μου έκοψε ποτέ το δρόμο.Ναι. Γι αυτό δεν έχω φύγει από το σπίτι ¨ Έτσι λέει ο Χρυσοβαλάντης ,ο πενηντάχρονος ήρωας-αντιήρωας-που ζει με τους υπερήλικες γονείς του,τις ανύπαντρες αδελφές του σε  ένα άρρωστο μεσοαστικό περιβάλλον άνεργος σε διαρκή αναζήτηση για δουλειά και σε ένα κοινωνικό περίγυρο που με την παθογένειά του τον περιθωριοποιεί και τον συνθλίβει.Αρχικά δε φαίνεται να έχει χάσει την αισιοδοξία του και κάνει όνειρα φτωχά φιλοδοξώντας να ζήσει μια μέτρια ζωή έχοντας αγιοποιήσει την οικογένειά του και στηριζόμενος στις συμβουλές των πνευματικών του ,που σταδιακά απομυθοποιεί και εξευτελίζει συμπεραίνοντας ότι για τη μοναχική  του ζωή ευθύνονται όλοι οι άλλοι γύρω του και καθόλου αυτός. Και αν έχει φταίξει υποςτηρίζει ότι είναι από την αφέλειά του.Αδυνατεί να πάρει τη ζωή στα χέρια του και αναφωνεί συχνά : Μάρτυς μου ο Θεός. Δε φταίω. Και όλα αυτά συμβαίνουν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που αρκετοί επιτήδειοι είχαν οικονομικά οφέλη από το μεγάλο ¨πανηγύρι ¨όπως λέει.
 Ο αναγνώστης συχνά αισθάνεται την ανάγκη να γελάσει,αμέσως όμως συγκρατείται μελαγχολώντας. Άλλωστε ποιος από μας δεν έχει υπόψη του ένα ¨Χρυσοβαλάντη ¨στην πόλη του και τον αντιμετωπίζει με αδιαφορία ,ειρωνεία,σαρκασμό,οίκτο;
Σπουδαίο λογοτεχνικό βιβλίο ,θα αποτελέσει σταθμό ίσως για τη λογοτεχνία μας (Νίκος Βατόπουλος,Καθημερινή 10/1/2015) και καθόλου τυχαίο το ότι βραβεύτηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                                                                               Από την Ομάδα της Λέσχης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου