Η ταυτότητά μας

Κρανίδι, Ερμιονίδα, Greece

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σημασία έχει να ξέρουμε τις ρίζες μας!!!

Με  ενδιαφέρον ακούσαμε τις σκέψεις του Μιχάλη Μπουναρτζίδη για τη
"Προσευχή στις καινούριες πατρίδες" .Το βιβλίο θα παρουσιαστεί
τη Τετάρτη στο Λύκειο Κρανιδίου.


Πως γεννήθηκε η ιδέα;
Είμαι από συνήθεια αυτό που λένε «βιβλιοφάγος», και φυσικά έχω τις προτιμήσεις μου. Σ αυτές, κυρίαρχη θέση έχουν τα ιστορικά κείμενα, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση για κάποιες συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.
Αλλά το βιβλίο είναι μυθιστόρημα, ιστορικό βέβαια…
Κάποια στιγμή διαπίστωσα, πως ενώ είχα μια ενημέρωση για πολλές περιοχές και ιστορικές περιόδους, δεν ήξερα σχεδόν τίποτε για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Θράκης. Ψάχνοντας λοιπόν στα βιβλιοπωλεία, ανακάλυψα πως λίγα πράγματα ήταν δημοσιευμένα, σε σχέση, ας πούμε με τον Πόντο, ή με την Ήπειρο, ή με την Πελοπόννησο, αν δε αναφερθούμε στο θέμα της προσφυγιάς, ο περισσότερος κόσμος έχει ακούσει για τη Σμύρνη, κι εκεί τελειώνουμε. Γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα να φτιαχτεί ένα βιβλίο, ας το πούμε ένα «μάζεμα» των γεγονότων που αφορούν τη Θράκη, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που διαμορφώθηκαν κυρίως οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα. Σκέφθηκα όμως, πως έπρεπε και να διαβασθεί, και πείτε μου, πόσοι διαβάζουν ιστορικές πραγματείες… πέρα απ το ότι δεν είμαι ιστορικός.
Επομένως;
Επομένως, έπρεπε για να διαβασθεί, να γίνει σαν ιστορία, σαν παραμύθι, να περιμένει ο αναγνώστης να δει τι θα γίνει μετά…
Φαίνεται πως τα καταφέρατε.
Έτσι λένε οι περισσότεροι απ όσους το έχουν διαβάσει. Σ αυτό βέβαια με βοήθησαν δυο – τρία στοιχεία απ τη ζωή των παππούδων μου.
Δηλαδή;
Ο ένας πήγε φαντάρος σε τρεις στρατούς, Τούρκικο, Βουλγάρικο, Ελληνικό. Ο άλλος, κατάφερε να μην πάει σε κανένα, αλλά δεν γλύτωσε την ομηρία στη Βουλγαρία το 1917-18, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Αυτά, και κάποια ακόμα στοιχεία που μου ήταν γνωστά από διηγήσεις των παλιών, τα πήρα και τα ταίριασα μέσα στην Ιστορία, την γραμμένη (γι αυτό άλλωστε και στο τέλος υπάρχει πίνακας με τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν), κι έτσι έγινε μυθιστόρημα. Το βιβλίο έχει να κάνει με την ιστορία της πατρίδας μου της Θράκης, αλλά και όχι μόνο, (γιατί καμμιά ιστορία δεν είναι ξεκάρφωτη), τα χρόνια των μεγάλων αλλαγών και της προσφυγιάς των Θρακιωτών, ανάμεσα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 και στο 1922. Αυτά είναι τα χρόνια που άλλαξαν τον κόσμο, στη Θράκη, στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ελλάδα, σ ολόκληρη την Ευρώπη τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν τα χρόνια που ο κόσμος ήρθε τ απάνω κάτω· είναι τα χρόνια για τα οποία οι νέοι, ακόμα κι οι Θρακιώτες, δεν έχουν ιδέα· ίσως και οι μεγαλύτεροι. Ήθελα να γνωρίσουν αυτά χρόνια, όπως φαντάστηκα να τα βιώνουν μερικοί απλοί άνθρωποι, μπορεί να ήταν κι οι παππούδες μου αυτοί, κι όχι σαν Ιστορία… όσοι κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις σελίδες που έγραψα. Τελικά, όποιος κάνει τον κόπο να τις διαβάσει, πιστεύω πως θα μάθει την ιστορία της Θράκης αυτή την περίοδο αλλά και μπόλικα απ την ιστορία όλου του Ελληνικού και γενικότερα του Βαλκανικού χώρου, αυτά τα δυό πάνε μαζί, εδώ και κοντά ενενήντα χρόνια.
Σημασία έχει να ξέρουμε τις ρίζες μας και το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε και τα ζούμε τώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου